Trump e njohu si kryeqytet të Izraelit, por çfarë në fakt e bën Jerusalemin kaq të shenjtë?

Presidenti amerikan Donald Trump ka njohur Jerusalemin si kryeqytetin e Izraelit dhe ka njoftuar se në këtë qytet do të vendoset selia e re diplomatike e SHBA-ve.

4-1

Picture 1 of 2

Trump e ka komunikuar këtë njoftim përmes një dalje për mediat nga Shtëpia e Bardhë.

Plot 70 vite më parë, pas fundit të dhunshëm të sundimit britanik, kur OKB-ja votoi për ndarjen e Palestinës në shtete hebraike dhe arabe, Jerusalemi u përkufizua si entitet i veçantë nën mbikëqyrjen ndërkombëtare.

Sipas të gjitha procedurave, Departamenti i Shtetit, do të nisë menjëherë procesin e zhvendosjes së ambasadës në Jerusalem nga Tel Aviv ku ndodhet sot.

Mund të mos jetë e qartë fillimisht pse ndryshimi i kësaj politike është kaq i rëndësishëm. Jerusalemi është pas të gjithave, ‘de facto’ kryeqytet i Izraelit.

Parlamenti Izraelit (Knesset) është atje, siç është zyra e kryeministrit, rezidenca e Presidentit, Gjykata Supreme dhe të gjitha agjensitë ekzekutive.

Izraelitët e konsiderojnë Jerusalemin kryeqytet të tyre, pavarësisht nëse është i njohur apo jo si i tillë nga Shtetet e Bashkuara.

Si një çështje praktike, ndryshimi është simbolik. Por si i tillë, kjo është shumë e rëndësishme. Për të kuptuar pse është kaq e rëndësishme duhet kuptuar historia e qytetit.

Pse është ky qytet kaq i rëndësishëm për krishterimin, islamin dhe judaizmin, ku të tre fetë i kthejnë origjinat e tyre të përbashkëta në figurën e Abrahamit.

Jerusalemi – emër që rezonon në zemrat e të krishterëve, hebrenjve dhe myslimanëve dhe bën jehonë nëpër shekuj të historisë së përbashkët dhe kontestuese.

I njohur në hebraisht si Yerushalayim dhe në arabisht si al-Kuds, është një nga qytetet më të vjetra në botë.

Ai është pushtuar, shkatërruar dhe rindërtuar herë pas here, dhe çdo shtresë e tokës së tij zbulon një pjesë të ndryshme të së kaluarës.

Ndonëse shpesh ka qenë fokusi i tregimeve të ndarjes dhe konfliktit midis njerëzve të feve të ndryshme, ata janë të bashkuar në nderimin e tyre për këtë tokë të shenjtë.

Në thelbin e saj është qyteti i vjetër, një labirint i rrugicave të ngushta dhe arkitektura historike që karakterizon katër këndet e saj – të krishterët, myslimanët, çifutët dhe armenët.

Kisha

Brenda lagjes së krishterë është Kisha e Varrit të Shenjtë, një fokus i rëndësishëm për të krishterët në mbarë botën.

Ajo është e vendosur në një vend që është thelbësore për historinë e Jezusit, vdekjen, kryqëzimin dhe ringjalljen e tij.

Sipas shumicës së traditave të krishtera, Jezusi u kryqëzua atje, në Golgotha, ose në kodrën e Kalvarit, varri i tij gjendet brenda monumentit dhe ky ishte gjithashtu vendi i ringjalljes së tij.

Kisha udhëhiqet bashkërisht nga përfaqësues të besimeve të ndryshme të krishtera, kryesisht të Patriarkanës Ortodokse Greke, Françeskanët, nga Kisha Katolike Romake dhe Patriarkana e Armenisë, por edhe nga etiopianët, koptikët dhe kisha ortodokse siriane.
Kjo është një nga destinacionet kryesore të pelegrinazhit për miliona të krishterë në mbarë botën që vizitojnë varrin e zbrazët të Jezusit dhe kërkojnë ngushëllim dhe pendim në lutje në vend.

Xhamia

Këndi mysliman është më i madhi nga të katërt dhe përmban faltoren e Kupolës së Shkëmbit dhe Xhaminë el-Aqsa në një rrafshnaltë të njohur për myslimanët si Haram al-Sharif ose Faltorja Bujare.

Xhamia është vendi i tretë më i shenjtë në Islam dhe është nën administrimin e një trusti islamik të quajtur Waqf.

Myslimanët besojnë se Profeti Muhammed udhëtoi këtu nga Meka gjatë udhëtimit të tij të natës që njihet si Nata e Mirazhit.

Pak hapa larg, tempulli i Kupës së Shkëmbit mban gurin e themelit, ku myslimanët besojnë se Muhamedi pastaj u ngjit në qiell.

Myslimanët vizitojnë vendin e shenjtë gjatë gjithë vitit, por çdo të premte gjatë muajit të shenjtë të Ramazanit, qindra mijëra myslimanë vijnë për t’u lutur në xhami.

Muri

Çereku hebre është shtëpia e Kotelit, ose Murit Perëndimor, një mbetje e murit mbajtës të malit mbi të cilin Tempulli i Shenjtë dikur qëndronte.

Brenda tempullit ishte e Shenjta e Shenjtorëve, vendi më i shenjtë në judaizëm.

Judenjtë besojnë se ky ishte vendi i gurit të themelit nga i cili u krijua bota dhe aty ku Abrahami përgatitej të sakrifikonte djalin e tij Isak, përcjell arbresh.info. Shumë hebrenj besojnë se Domeja e Shkëmbit është vendi i Shenjtë i Shenjtorëve.

Sot, Muri Perëndimor është vendi më i afërt që hebrenjtë mund t’i luten të Shenjtit të Shenjtorëve. Menaxhohet nga rabini i Murit Perëndimor dhe çdo vit pret miliona vizitorë.

Njerëz hebrenj nga e gjithë bota vizitojnë këtë vend për t’u lutur dhe për t’u lidhur me trashëgiminë e tyre, veçanërisht gjatë Festës së Lartë.

Shkruar Nga
More from admin

Angeline Jolie dhe Brad Pitt sërish bashkë për…

Edhe pas divorcit të bujshëm vitin që lamë pas, Angeline Jolie dhe...
Read More