Ermonela Jaho, Ëndërrimtarja e bukur

 
 

Sopranoja shqiptare Ermonela Jaho u rrit duke shpresuar që një ditë të këndonte Cio-Cio-San në Madama Butterfly. Jo vetëm që ajo e realizoi dëshirën e saj, por roli është bërë si i krijuar për Jaho, rol i cili sjell këtë portretizim të këngëtares së njohur të Met këtë muaj. Ajo foli me Jay Goodwin të Met-it për të mishëruar ëndërrimtaren e vet të Puccinit.

Ju keni kënduar vetëm një shfaqje të mëparshme në Met, të Violetta në La Traviata e Verdit, në 2008. Si ndiheni të ktheheni përsëri?

Në vitin 2008, u përfshiva në momentin e fundit. Më thirrën dy ose tre orë më parë. Unë nuk kisha pasur një provë në skenë ose me dirigjentin ose orkestrën. Duhej të shkoja dhe të isha një gladiator, mund të thuash. Por unë pata një përvojë të mrekullueshme. Orkestra ishte e mrekullueshme, dhe publiku këtu është fantastik. E gjithë kjo gjë më bëri të ndjehesha kaq e gjallë. Të kthehesh tani është kaq emocionuese.

Cio-Cio-San duket të jetë një specialitet i juaji. Çfarë është ajo që ju flet ju për këtë rol?

Po, e dua aq shumë. Butterfly është një vepër e tillë e fuqishme, e cila e pengon shpirtin e një gruaje të re – një shpirt të torturuar, por shpresues. Ishte një nga rolet që unë ëndërrova kur isha fëmijë në Shqipëri, me shpresën time të pamundur për të kënduar këtë opera që më pëlqeu aq shumë. Dhe unë po e jetoj atë ëndërr çdo herë që jam në skenë duke kënduar atë.

Është një karakter që udhëton në një distancë aq të gjatë, duke filluar si një vajzë e re naive, duke u bërë grua dhe nënë, duke u braktisur, dhe pastaj duke bërë sakrificën e saj tragjike por fisnike. Si e bëni atë transformim të besueshëm?

Ju duhet të jeni si një arkitekt, duke ndërtuar historinë pa asgjë që nga fillimi. Edhe nëse audienca e di se do të përfundojë keq, Cio-Cio-San nuk e di, dhe ajo ende beson dhe ka shpresa të tilla kaq të bukura. Kështu që unë duhet të luftoj me historinë sikur unë kurrë nuk kam kaluar nëpër të, sikur unë nuk e di se unë do të vdes në fund. Dhe para së gjithash, unë duhet të besoj në atë vetë.

Gjithashtu, këngëtarët duhet të kujtojnë të gjitha historitë që kemi lexuar ose të shikuara në filma ose me përvojë në jetën reale. Ne duhet të jemi si arkivistët. Nëse jemi me mendje të hapur dhe të vëmendshëm, ne kemi kaq shumë detaje dhe shembuj për të nxjerrë detaje prej tyre.

Përveç Butterfly, ju jeni gjithashtu e njohur për interpretimet tuaja të Virgjëreshës Suor Angelica të Violetta dhe Puccini- tre nga rolet më të thella të operës. A ju përfshijnë të gjitha tragjeditë e operave në jetën tënde personale?

Për të qenë e sinqertë, është vërtetë e vështirë të kthehesh në realitet. Si një artist, je shumë e zhveshur nga gjithçka tjetër kur po interpreton, dhe roli qëndron me ty. Ndonjëherë, pas shfaqjeve, nuk fle tërë natën.

Por është e bukur, sepse shpirti yt po udhëton – po vdes dhe po rilind nga Cio-Cio-San ose Suor Angelica ose Violetta. Kur unë jam në skenë, unë vetëm e lë veten të përfshihem në rol dhe nuk merakosem nëse kam kontroll ose jo. Është si dita e fundit e jetës sime çdo herë.

Shkruar Nga
More from Redaksia

Biblioteka- Muzeume të Tiranës!

    E sjellim artikullin e mëposhtëm të Arshi Pipës, botuar në...
Read More

More Stories