Çfarë mësova për jetën në ribashkimin e klasës pas 30 vitesh

Nga Deborah CopakenThe Atlantic

Në fundjavë para shakullit të hapjes së asaj që mban nofkën gjyqi i veprimit afirmativ të Harvardit, një rekord ribashkimi prej 597 nga anëtarët e klasës time të vitit ’88, dhe unë, së bashku me Alumni nga klasa të tjera, ishim ulur në një sallë të madhe leksioni, duke dëgjuar Presidentin e ri të Harvardit, Lawrence Bacow, teksa adresonte çështjen e diversitetit në procesin e pranimeve. Ajo që ai tha – dhe po parafrazoj, sepse nuk e kam regjistruar – ishte se ai mund të mbushë pesë klasa të plota hyrëse me valediktorianë, të cilët kishin marrë një rezultat të përsosur në SAT, por kjo nuk është ajo që Harvardi është, ose do të jetë ndonjëherë. Harvardi përpiqet – dhe më pas ia del – të mbushë pranimet e saj të kufizuara me një larmi jo vetëm të racës dhe klasës, por edhe të gjeografisë, të politikës, të interesave, të fushave intelektuale të studimit dhe të pikëpamjeve të botës.

I dashuroja katër vitet e mia në Harvard, kryesisht për shkak të diversitetit të trupës studentore. Nuk e dua faktin – që tani është bërë publik përmes gjyqit, por që më parë është kuptuar nga të gjithë ne për të thënë atë që është – se fëmijët, prindërit e të cilëve dhurojnë ndërtesa, u jepet trajtim preferencial mbi ata prindër, të cilët nuk e bëjnë. Por e kuptoj pse zyra për zhvillim, e cila lejon universitetin të japë një udhëtim falas për çdo student, familja e të cilit fiton më pak se 65.000 dollarë në vit, mund të inkurajojë një praktikë të tillë, e cila vështirë se është unike për Harvardin. Unë gjithashtu nuk e dua faktin se kënga e luftës në Harvard është akoma ‘Dhjetë mijë burra të Harvardit’, në një shkollë të populluar nga të paktën po aq gra sa burra, por megjithëse dëgjimi i shënimeve të hapjes ende mund të më bëjë thellësisht nostalgjike. Për më tepër, jam e tmerruar që klubet përfundimtare janë të përbëra tërësisht nga meshkuj – klubet e ngrënies si vëllezër, ku tradicionalisht janë mbledhur djemtë e klasës së privilegjuar të Amerikës – ende ekzistojnë në kampus (megjithëse me sanksione) pa mundësi të barabarta, me përjashtime të rralla, për gratë, minoritetet dhe të tjerët, por unë gjithashtu i cilësoj disa prej anëtarëve të tyre të Alumni si miqtë e mi më të ngushtë.

Inteligjenca, siç është thënë, është aftësia për të mbajtur dy ide të kundërta në të njëjtën kohë dhe ende të funksionojë, dhe nëse universitetet mund të thuhet se kanë një qëllim parësor si institucione të larta të të mësuarit, gjithashtu ka për qëlllim t’u mësojë studentëve të kënë aftësi kritike. Shikimi i monedhës nga secila prej dy palëve nuk ka qenë kurrë më e rëndësishme, veçanërisht tani, në këtë epokë të mungesës së ndarjes dhe nacionalizmit. Nuk është çudi që në regjimet fashiste, intelektualët janë gjithmonë të parët që heshtin.

Unë besoj në përfitimet e diversitetit, edhe nëse kjo do të thotë të zgjedhësh një fëmijë emigrant me një rezultat më të ulët se SAT (për Harvardin), por me cilësi të tjera yjore, si Thang Q. Diep, klasa e Harvardit e vitit’19, aplikimi i të cilit u shty nga padia që e panë të gjithë. Dhe unë jam gjithashtu e vetëdijshme, si një hebreje, se iniciativa e diversitetit të Harvardit u hodh në lëvizje për herë të parë si një mënyrë për të mbajtur popullatën hebraike të universitetit nën kontroll. Unë mund t’i mbaj të dy këto të vërteta – diversiteti është i mirë; rrënjët e diversitetit në procesin e pranimeve ishin paragjykuar kundër popullit tim – dhe jo vetëm që ende mund të funksionojnë, por edhe për të parë që ndonjëherë rezultatet e mira mund të vijnë nga synime më pak se të mira.

Sepse qëllimi i diversitetit në një kampus kolegji, pa marrë parasysh rrënjët e tij më pak se sa të ndershme, nuk është të numërojë sa fytyra kafe në krahasim me sa të bardha e të zeza përballen në një shkollë. Është të sigurojmë një ylber të politikës dhe të edukimit dhe proceseve të mendimit dhe kuptimeve që mund të na mësojnë, përmes dallimeve tona, se sa të ngjashëm jemi.

Megjithëse ne të gjithë shkuam në të njëjtën shkollë, dhe emri i Harvardit me siguri ka hapur dyert për shumë prej nesh, në fund të ditës – ose në fund të 30 vjetëve që nga diplomimi, në këtë rast – çfarë ishte kaq interesante për takimin me klasën time që është shumë e pasur me diversitet, është që pa marrë parasysh prejardhjen tonë origjinale, pa marrë parasysh të ardhurat tona aktuale ose ngjyrën e lëkurës ose luftën ose fenë apo shëndetin, ose rrugën e karrierës apo strukturën e familjes, temat e përbashkëta që kalonin nëpër jetën tonë kishin më pak të bëjnë me Harvardin dhe më shumë me çështjet e ngutshme të qenies njerëzore.

Jeta e bën këtë. Për të gjithë. Pa marrë parasysh nëse apo ku shkojnë në kolegj. Në një pikë të caktuar në mes të rrugës në afatin kohor të ekzistencës së fundme, dallimet mes njerëzve që u dalluan në rininë merren me ngjashmëritë, me atë nënë të të gjitha temave universale – një e papritur e cila po i afrohet vdekshmërisë – duke qenë më e spikatur. Jo se kjo është një listë shteruese, por këtu janë 30 të vërteta të thjeshta të përbashkëta që unë zbulova në ribashkimin e 30-të të klasës së Harvardit të vitit 1988.

 1. Jeta e askujt nuk doli tamam siç pritej, madje as për planifikuesin më të zjarrtë.
 2. Çdo shok klase që u bë mësues ose mjek dukej i kënaqur me zgjedhjen e karrierës.
 3. Shumë avokatë dukej se ishin të pakënaqur ose të etur për një ndryshim, me përjashtim të atyre që u bënë profesorë të ligjit. (Shih Nr. 2 më lart).
 4. Pothuajse çdo bankier apo menaxher i fondeve donte të gjente një mënyrë për të përdorur pasurinë e grumbulluar për ta dhënë mbrapsht (disa kishin plane konkrete, disa nuk e kishin) dhe shumë, në këtë pikë, dukej se donin të linin Wall Street sa më shpejt e mundur për tu marrë me një lloj arti.
 5. Duke folur për artin, ata që hynë në të si një karrierë ishin kryesisht të lumtur dhe shpesh të suksesshëm, por ata kishin të gjithë, në një farë mënyre, luftën financiare.
 6. Ata thonë se paraja nuk mund të blejë lumturinë, por në një studim online të klasës sonë vetëm para ribashkimit, ata prej nesh me më shumë para vetë-raportuan një nivel më të lartë lumturie se ata me më pak.
 7. Dëshira jonë më e fortë, në të njëjtën anketë të klasifikimit të para-ribashkimit – më shumë se sa për seks apo para – ishte për të marrë më shumë gjumë.
 8. ‘Burning Down the House’, kënga e preferuar e klasës sonë, nga Talking Heads, është ende aq e mirë dhe e rëndësishme në vitin 2018, sa ishte kur sapo u publikua dhe dëgjohej në dhomat e konviktit.
 9. Shumica e vitparistëve më të ndrojtur të klasës sonë tani janë bërë liderët tanë të klasave të Alumni-t, duke ndihmuar në organizimin e këtij ribashkimi dhe të të tjerëve.
 10. Ata që zgjodhën të divorcoheshin dukeshin më të lumtur pas divorcit.
 11. Ata që u divorcuan pa dëshirë, dukeshin jo të lumtur, pas divorcit.
 12. Shumë shokë klase që janë në martesa të gjata thonë se përjetuan një pikë kthese, kur martesa e tyre e hershme papritur u transformua në një marrëdhënie të pjekur. Një shoqe e klasës më tha se i tha burrit të saj në mes të një sesioni të terapisë veçanërisht të vështirë të çifteve: “Unë po bëj më të mirën që mundem!”. Që nga ajo çast, tha ajo, ai e kuptoi: papërsosmëritë e saj nuk ishin një fyerje ndaj tij dhe veprimet e saj nuk ishin një zvarritje e tij. Ajo ishte vetvetja, dhe papërsosmëritë e saj ishin ato çfarë e përbënin atë. Ndonjëherë njerëzit e harrojnë këtë, në trashësinë e martesës.
 13. Pothuajse të gjithë Alumni thanë se ndiheshin të zënë ngushtë nga rinia e tyre, veçanërisht nga sa gjykues që kishin qenë dikur.
 14. Ne të gjithë jemi bërë më shumë bujar seç duhet me fjalën “Të dua”. Ata fluturuan lirshëm në ribashkimin tonë. Ne nuk i racionojmë ato vetëm për intimitet tani, duket se ne kemi zgjeruar kuptueshmërinë tonë për atë që është dashuria, duke krijuar vend për miq të humbur prej kohësh.
 15. Pa marrë parasysh se çfarë u bënë shokët e mi të klasës – një kongresist, si Jim Himes; një regjisor fitues i çmimit Tony, si Diane Paulus; një astronaut, si Stephanie Wilson – në fund të ditës, shumica e bisedave tona në festat e ndryshme dhe diskutimet në panel gjatë fundjavës përqendroheshin në dëshirën për dashuri, ngushëllim, stimulim intelektual, liderë të mirë, një mjedis të qëndrueshëm, miqësi dhe stabilitetit.
 16. Pothuajse të gjithë Alumni me fëmijë dukeshin të kënaqur me vendimin e tyre për t’i pasur ato. Disa pa fëmijë ishin të lumtur për këtë zgjedhje; të tjerët vajtonin që nuk kishin.
 17. Pijet në një bar që e përdorje për të shkuar me shokun tuaj të dhomës është më shumë se kënaqësi, t’i pish 30 vjet më vonë me të njëjtin shok.
 18. Qëndrimi në shtëpinë e një miku të vjetër, sa herë që është e mundur, është më mire se të kalosh një natë në një hotel. Nëse nuk jeni duke kërkuar për një bashkëshort të ri ose një qëndrim për një natë, siç dukeshin disa nga shokët e mi të klasës, se nëse është kështu në këtë rast: hotel, hotel, hotel.
 19. Pothuajse të gjithë të pranishmit që kishin bashkëshortë, në ribashkimin e 30-të, i kishin lënë në shtëpi.
 20. Shumica e gjunjëve, ijeve, dhe supeve tona kanë marrë një rrahje me kalimin e kohës.
 21. Një jetë e kaluar duke pirë shumë alkool, vihet re në fytyrë 30 vjet më vonë.
 22. Pjesa më e madhe e grave ishin shumë më mirë se burrat në aspektin e paraqitjes.
 23. Për pjesën më të madhe, burrat dolën shumë më mirë sesa gratë – në aspektin e fitimit dhe lidershipit.
 24. Mungesa e përballimit të kujdesit të fëmijëve dhe leja e paguar e lindjes kishin implikime të gjera për shumë shokë të klasës, shumica e tyre femra: karriera doli nga shinat, kompromiset e bëra, paratë e humbura.
 25. Kur zilja në majë të Kishës përkujtimore u mbajt 27 herë për të shënuar ndërrimin e jetës së 27 shokëve të klasës që nga diplomimi, ne të gjithë e kuptuam, në nivel të brendshëm, se këto shifra do të rriten në mënyrë eksponenciale gjatë 30 viteve të ardhshme.
 26. Është e mundur që të vendosim një kor përkujtimor-shërbimi për ish-alumnit, asnjëri prej të cilëve nuk është praktikuar kurrë me njëri-tjetrin dhe ta bëjnë të tingëllojë sikur ata të ishin praktikuar së bashku për javë të tëra.
 27. Në fillim të viteve 50, njerëzit duket se ndiejnë një nevojë urgjente për të folur të vërtetat dhe për të falënderuar dhe mirëdashur njëri-tjetrin para se të jetë tepër vonë për ta bërë këtë. Një nga shokët e mi të ri më falënderoi për diçka që ndodhi në vitin 1984. Një shok klase, i cili ishte deri më tani një i huaj, por që e kishte lexuar hyrjen time në librin e kuq, raporti i të diplomuarve tanë pesëvjeçarë, në të cilën unë tregova se kishte marrë një Uber Pool për emergjencë në dhomën e ofruar për të paguar për ambulancën time të ardhshme, madje duke shkuar aq larg sa të paguante një grumbull të madh të faturave nga xhepi i tij. “Kjo është në rregull,” i thashë atij, duke qeshur. “Nuk kam në plan të kthehem në dhomën e urgjencës kurdo së shpejti. “
 28. Ata që kishin humbur një fëmijë kishin mësuar një lloj elasticiteti dhe mirënjohjeje që ishte e dobishme për të gjithë ne. “Mos u brengosni gjatë viteve që ajo nuk i ka jetuar”, tha njëri nga shokët e klasës, në një shërbim përkujtimor për vajzën e saj, e cila vdiq verën e kaluar. “Përkundrazi, ndihuni mirënjohës për 21 vitet që ajo ishte në gjendje të shkëlqente me dritën e saj”.
 29. Ata prej nesh që kishin përjetuar traumën e vdekjes së afërt – ose që ende janë duke u përballur me të – dukej se ishin më të lumtur të ishin në ribashkim. “Ne jemi ende këtu!” i thashë mikut tim, i cili drejtonte një kompani shëndetësore dhe kishte hequr një pjesë të fytyrës së tij për shkak të një kanceri. Ne ishim duke qeshur, mërzitshëm si të vegjël, duke kërcyer praktikisht në maje të gishtave tanë, të paaftë për të ndaluar përqafimin e njëri-tjetrit dhe duke buzëqeshur, ndërsa ne treguam detajet e tmerrshme të mungesave tona të afërta.
 30. Dashuria nuk është gjithçka që ju nevojitet, por siç më tha një shok klase, “kjo patjetër të ndihmon”.
Shkruar Nga
More from admin

Forca bërthamore amerikane përdor akoma disketat

Forca bërthamore amerikane përdor akoma një sistem kompjuterësh të viteve ’70. Besojeni...
Read More