Op Ed

A ka arritur pikën kulmore marketingu i arsimit të lartë?
Bëni LIKE faqen zyrtare në Facebook
               Publikuar në : 09:02 - 04/03/19 |
Nga Juliette Torabian

Studimet tregojnë se ky marketing cilësor i bazuar në treg, i mbushur me tabela dhe renditje ligjesh, nuk ka asnjë përfitim transformues ose fuqizues të prekshëm për akademikët apo studentët dhe as nuk ka një efekt pozitiv në cilësinë e mësimdhënies dhe të të mësuarit 


Nga Juliette Torabian*


Që nga mesi i viteve 1980, kur qasja japoneze “Kaizen” (“përmirësim”) dhe mekanizmat cilësorë të Sistemit të Prodhimit Toyota (TPS) u miratuan nga lojtarët kryesorë në biznes dhe më gjerë, “cilësia” është bërë gjithashtu një ortodoksi dominuese në të gjitha sistemet e arsimit të lartë.


Metanarrativat cilësore, të përbërë nga një numër mbivendosjesh normash, standardesh dhe agjencish, ofrojnë imazhe të transparencës, llogaridhënies dhe përsosmërisë brenda një konteksti të shkurtimeve publike të financimit dhe rritjes së konsumizmit.


Studimet tregojnë se ky marketing cilësor i bazuar në treg, i mbushur me tabela dhe renditje ligjesh, nuk ka asnjë përfitim transformues ose fuqizues të prekshëm për akademikët apo studentët dhe as nuk ka një efekt pozitiv në cilësinë e mësimdhënies dhe të të mësuarit.


Inflacioni i vlerësimit

Inflacioni i vlerësimit është një ndikim negativ. Megjithëse duhet të merren parasysh në interpretimin ose përgjithësimin e ndikimit të tregut dhe renditjen në inflacionin e vlerësimit si faktorët e vetëm në lojë, studimet sugjerojnë se inflacioni i vlerësimit është bërë global në dekadat e fundit.

Është interesante se ky fenomen përputhet me rritjen e ideologjisë neoliberale, zbatimin e saj në arsimin e lartë dhe shumëfishimin e sistemeve të rankimit që ndikojnë në politikën dhe praktikën e arsimit të lartë nëpërmjet treguesve dhe metodologjive të tyre.

Për shembull, pas shqetësimeve në rritje në Mbretërinë e Bashkuar, rezultatet e Komitetit të Përhershëm të Mbretërisë së Bashkuar për Vlerësimin e Cilësisë (UKSCQA) të vitit 2018 sugjerojnë se “cilësia dhe karakteristikat e studentëve dhe efikasiteti institucional nuk mund të shpjegojnë trendet që po shohim. Prandaj, faktorë të tjerë, duke përfshirë praktika potencialisht inflacioniste – ose politika që kanë rezultate inflacioniste – ekzistojnë në arsimin e lartë në Mbretërinë e Bashkuar”.

Ndër faktorët e ‘pashpjeguar’ që krijojnë inflacionin e cilësisë mund të jenë renditjet dhe matjet e brendshme në treg, të cilat bazohen në proporcionin e gradave ‘të mira’ në çdo universitet, si dhe të dhënat publike mbi qëndrimet e studentëve ndaj universitetit të tyre.

Ndikime të ngjashme të përhapura janë vërejtur edhe në vende të tjera.

Në Shtetet e Bashkuara, hulumtimi tregon se të dhënat akademike, inflacioni i vlerësimit dhe kënaqësia e studentëve/konsumatorëve janë të ndërlidhura. Kjo është veçanërisht shqetësuese pasi që vendimet bazohen pjesërisht në vlerësimin e kurseve të studentëve dhe gjithashtu studimet tregojnë se “të diplomuarit nga universitetet e elitës Ivy League janë vlerësuar më shumë se universitetet e tjera dhe kolegjet amerikane”.

Në Kanada, inflacioni i vlerësimit lidhet me politikën e financimit të kontingjentit në një treg konkurrues të arsimit të lartë. Raste të ngjashme ekzistojnë në Australi, Irlandë, Itali, Indi, Gjermani dhe Filipine, ku tregu dhe mjetet e tij të rankimit pjesërisht fajësohen për një ulje të përgjithshme të cilësisë së mësimdhënies, politikave dhe praktikave inflacioniste.

Ndërkohë, në Francë, ku arsimi i lartë publik ka qenë më pak i ekspozuar ndaj rregullave të tregut, inflacioni i vlerësimit nuk ndikon në arsimin universitar – pjesërisht edhe për shkak të qëndrimit të përgjithshëm ndaj klasifikimit në Francë dhe ekzistencës së një sistemi harmonizimi të vlerësimit në universitete, ndër faktorët e tjerë.

Në raste të tjera ky inflacion mund të duket më delikat. Në Kinë, për shembull, një studim i kohëve të fundit i referohet paradigmës “shkolla të mesme rraskapitëse, universitete të lehta”.

Pavarësisht standardeve të saj të ulëta vlerësimit, Kina ka një shkallë të lartë të diplomimit prej 90% nga kolegjet e saj. Një rast i ngjashëm është sistemi iranian i arsimit të lartë ku inflacioni i vlerësimit fillon në shkollën e mesme për shkak të politikës shtetërore. GPA e nxënësve në shkollën e mesme është një parakusht për të kaluar provimin pranues të universitetit (‘concur’) dhe për të fituar një vend në degët ose institucionet më të mira.

Sapo studentët të kenë kaluar respektivisht ‘konkursin’ monstruoz në Kinë dhe Iran, diplomimi trajtohet si një fakt i kryer.

Kënaqësia e studentëve

Inflacioni i vlerësimit mbetet një fenomen kompleks dhe kërkon më shumë shkak rrënjësor dhe analiza krahasuese. Kjo është thënë, tre dekada testimi dhe gjykimi janë të mjaftueshme për të na dhënë disa prova për të kuptuar se një pjesë e problemit tonë qëndron në rëndësinë e politikave dhe praktikave të bazuara në tregun e arsimit të lartë.

Zvogëlimi i fondeve publike dhe mbështetja në pagesat e shkollimit (ndërkombëtar) të studentëve, përqendrimi i fortë në kënaqësinë e studentëve si konsumatorë, presioni i akademikëve për të botuar në kurriz të cilësisë së mësimdhënies, duke definuar në mënyrë të ngushtë cilësinë përmes matricave, notave, regjistrimit dhe normat e diplomimit janë vetëm disa nga shembujt që kanë përmbysur ndërtimin social të sistemeve të arsimit të lartë me dëm të pamohueshëm ndaj akademisë dhe shoqërive më të gjera.

Shenjat e ndryshimit

Megjithatë, unë besoj se cilësia e mësimdhënies dhe e të mësuarit mund të rikthehet. Ka, të paktën, dy arsye për optimizmin tim.

Njëra është e bazuar në teorinë e kaosit dhe menaxhimin organizativ. Në çdo sistem ku ekziston një shkallë e mjaftueshme e kompleksitetit dhe diversitetit të brendshëm, këto burime bëhen për ndryshim. Kjo forcë e brendshme mund të kombinohet me dëshmi të jashtme nga dështimi i përcaktimit të cilësisë së tregut në tregun e arsimit të lartë dhe instrumenteve të saj të rangut.

Më pas, sistemet e arsimit të lartë do të dyfishohen nga logjika e mëparshme e tregut dhe do të bien nën ndikimin e kritereve më të rëndësishme, duke çuar në riorganizimin e tyre.

Përveç kësaj, tashmë ekziston dëshmia e ndryshimeve të tilla. Në rastin e sistemeve europiane të arsimit të lartë, për shembull, janë ndërmarrë hapa të fortë drejt rritjes së mësimdhënies dhe të mësuarit gjatë dekadës së fundit, siç u diskutua në një raport të kohëve të fundit të Shoqatës Europiane të Universiteteve.

Ekziston një trend i shpejtë në rritje për të balancuar aktivitetet e universiteteve në kërkime dhe mësimdhënie. Disa shembuj përfshijnë: Kornizën e Përsosmërisë së Mësimdhënies (TEF) në Mbretërinë e Bashkuar dhe projektin EFFECT të Shoqatës Europiane të Universitetit dhe 10 parimet e tij për të përmirësuar mësimdhënien dhe të mësuarit.

*Dr. Juliette Torabian është një këshilltar i lartë ndërkombëtar në arsim dhe zhvillim të qëndrueshëm. Hulumtimi i saj kryesisht fokusohet në arsimin e lartë krahasues (politikat dhe qeverisjen), drejtësinë sociale dhe barazinë gjinore.


Etiketa: , , ,

Pas