Shkencëtarët tremben nga vala e të nxehtit

arktiku

Temperaturat në Polin e Veriut kanë arritur në rreth 20 gradë më shumë sesa normalja e periudhës së Krishtlindjeve, paralajmëronin dje shkencëtarët.

Ajo që po përshkruhet si një “valë nxehtësie” dhe mot çuditërisht i ngrohtë për rajonin e Arktikut, është lidhur me ndryshimet klimatike të sjella nga aktiviteti njerëzor.

Shkencëtarët thanë se temperaturat e nëntorit e dhjetorit ishin pesë gradë më të larta se mesatarja. Ndërsa temperatura e 24 dhjetorit ishte edhe më e lartë se parashikimet.

Kërkuesi Friederike Otto tha në një intevistë me rrjetin BBC se valë të tilla të të nxehtit Arktik kanë qenë shumë të rralla në periudhën para-industriale dhe pritej të ndodhnin një herë në 1000 vjet. Otto tha më tej: “Kemi kryer disa lloje modelimesh dhe observimesh të klimës, dhe në të gjitha metodat zbuluam të njëjtën gjë: se një motiv i tillë klime realizohet vetëm nga sinjali antropogjenik”, tha ai, duke iu referuar ndikimit të aktivitetit njerëzor.

Shkruar Nga
More from Revista User

Vullkani gllabëron banesa të tjera në Havaji

Vullkani Kilauea në Ishullin e Madh të Havajit ka përfshirë prej ditësh...
Read More