Aktualitet

Portreti i rrallë dhe i panjohur më parë i Gjergj Kastriot Skënderbeut

Bëni LIKE faqen zyrtare në Facebook
               Publikuar në : 10:41 - 13/01/18 |
mapo.al

Studiuesi  dhe profesori I Universitetit të Prishtinës, Jahja Drancolli, ka publikuar në faqen e tij në Facebook një portret të rrallë të Gjergj Kastriot Skënderbeut zbuluar, në një botim në Hungari i përgatitur nga një autori serb.


[ngg_images source=”galleries” container_ids=”64″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_imagebrowser” ajax_pagination=”0″ order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]


Portret i rrallë i Gjergj Kastriotit-Skënderbeut mendohet se është botuar nga fillimet e shek. XIX, por nuk dihet koha e saktë e realizimit të tij


Portreti në fjalë pothuajse fare i panjohur për historiografinë tonë është një riprodhim i zbuluar në biografinë e parë të shkruar në sërbishtën e vjetër, e cila i kushtohet heroit tonë kombëtar. Tërheqë vëmendjen, sidomos titulli mbret që i atribuoet heroit tonë dhe origjina arbërore e Gjergj Kastriotit-Skënderbeut.


Origjinë kjo që nuk është kontestuar asnjëherë nga qarqet intelektuale serbe të asaj kohe.

Në këtë kontekst duhet vënë re se, përpjekjet për serbizimin e Heroit nisën të zënë fill nga historiani Garashanin (1844) dhe pasuesit e tij të shkollës antropologjike, të cilët përpiqeshin për ta fikur çdo dritë, jo vetëm nga historia e jonë e lavdishme. Libri është botuar në Pesch të Hungarisë më 1828!

Postimi i studiuesit Jahja Drancolli

Portret i rrallë i Gjergj Kastriotit-Skënderbeut nga fillimet e shek. XIX!

Portreti në fjalë pothuajse fare i panjohur për historiografinë tonë është një riprodhim i zbuluar në biografinë e parë të shkruar në sërbishtën e vjetër, e cila i kushtohet heroit tonë kombëtar. Tërheqë vëmendjen, sidomos titulli mbret dhe origjina arbërore e Gjergj Kastriotit-Skënderbeut, origjinë kjo që nuk është kontestuar asnjëherë nga qarqet intelektuale serbe të asaj kohe.

Në këtë kontekst duhet vënë re se, përpjekjet për serbizimin e Heroit nisën të zëjnë fill sidomos nga Garashanin (1844) dhe pasuesit e tij të shkollës antropologjike, të cilët përpiqeshin për ta fikur çdo dritë jo vetëm nga historia e jonë e lavdishme. Libri është botuar në Pesch të Hungarisë më 1828!Pas