Mapo Letrare

Ismail Kadare, Diana Çuli dhe Kim Mehmeti top tre shkrimtarët më të pëlqyer

               Publikuar në : 16:30 - 17/12/18 |
mapo.al

Shkrimtarët,kritikët letrarë, përkthyes, studiues të letërsisë, gazetarë, kanë shprehur mendimine tyre lidhur me 10 autorët shqiptarë më të preferuar për vitin 2018.


Nga përzgjedhjae tyre, ka rezultuar se më i pëlqyeri vazhdon të jetë shkrimtari Ismail Kadareme veprën e tij “Kur sunduesit grinden”. Kadare është përzgjedhur 26 herë ngatridhjetë njerëz të artit. Pas tij renditet Diana Çuli me veprën esaj “Vrasje në kryeministri me 17 pikë të grumbulluara, ndërsa shkrimtari ngaMaqedonia, Kim Mehmeti, është i vetmi autor i cili nuk është nga Shqipëria qëka hyrë në mesin e 3 autorëve më të pëlqyer nga përzgjedhja e shkrimtarëve tëtjerë. Kim Mehmeti është përzgjedhur 15 herë me romanin e tij “Pusi”. Vendin e katërt i ka takuar romanit “Gurët e vetmisë”, shkruar nga Tom Kuka i cili ka grumbulluar 14 pikë.Më tutje, autorët kanë zgjedhur Mimoza Ahmetin dhe veprën esaj “Tutori” duke e rrumbullakuar gjithsej 13 herë. Vepra “Hekuri dhe çeliku” eMitrush Kutelit është përzgjedhur 12 herë, ndërsa po aq e pëlqyer ka rezultuartë jetë edhe përbledhja e me poezi e Flutura Açkës “Roje e dritës”, që kagrumbulluar 11 pikë. 11 pikë kanë grumbulluar edhe Vera Bekteshi me veprën esaj “Vila me tri porta”, ndërsa në mesin e romaneve që janë përzgjedhur mjaft shpeshrezultojnë të jenë edhe “Piramida e shpirtrave” e Virgjil Muçi, “I keqi i vetes”nga Gazmend Kapllani, Mira Meksi, Ridvan Dibra, e kështu me radhë./Sakte.net/


Më poshtë i gjeni përzgjedhjet e plota të publikuara në Mapo

Anketës së MapoLetrare për të përzgjedhur 10 librat më të mirë shqip që janë botuar përgjatë këtij viti, i janë bashkangjitur personazhe të tjerë të botës së librit. Qëllimi i kësaj ankete është nxjerrja në pah e botimeve dhe autorëve shqiptar, duke hapur diskutime mbi atë çfarë këto botime sollën në mendimin dhe letrat shqipe. Javën e fundit të dhjetorit, ne do të bëjmë publik Librin e Vitit.

Gazmend Krasniqi

 1. 100 lirikat, Frederik Rreshpja
 2. Hekuri dhe çeliku, Mitrush Kuteli
 3. Kur sunduesit grinden, Ismail Kadare
 4. Poema arbëreshe, Zef Skiro di Maxho
 5. Negative space, Luljeta Lleshanaku
 6. Triologjia e Shkodrës, Gazmend Krasniqi
 7. Antipoezi, Gazmend Krasniqi
 8. Kulla e Sahatit, Ardian Vehbiu
 9. Shqipëria dhe Tokat e Lirueme, 1939-1946, Romeo Gurakuqi
 10. Parqet Kombëtare të Shqipërisë

Rexhep Hida

 1. Kur sunduesit grinden, Ismail Kadare
 2. Vrasje në kryeministri, Diana Çuli
 3. Hakmarrja e Kazanovës, Mira Meksi
 4. Roja i dritës, (poezi) Flutura Açka
 5. Të rritesh nga dashuria, Visar Zhiti
 6. Në katin e tretë nuk troket askush, Kliton Nesturi
 7. Pusi, Kim Mehmeti
 8. Hekuri dhe çeliku, Mitrush Kuteli
 9. Fabula rasa, Agron Tufa
 10. Netët e Parisit, Stavri Pone

Laert Vasili

 1. Kur sunduesit grinden, Ismail Kadare
 2. Gruaja e shiut, Bashkim Hoxha
 3. .Dashuri në moshën e Krishtit, Dritëro Agolli
 4. Piramida e shpirtrave, Virgjil Muci
 5. Vrasje në kryeministri, Diana Culi
 6. Pusi, Kim Mehmeti
 7. Mendimi kritik i një qytetari, Gilman Bakalli
 8. Një ditë në natën pa fund, Kasem Trebeshina
 9. Çaste, Lindita Arapi
 10. Ciklopi, Brajan Sukaj

Ervis Iljazaj

 1. Kur sunduesit grinden, Ismail Kadare
 2. Dashuri në moshën e Krishtit, Dritëro Agolli
 3. Piramida e shpirtrave, Virgjil Muçi
 4. Kërcim në bosh, Timo Flloko
 5. Pusi, Kim Mehmeti
 6. Jetë paralele, Maks Velo
 7. Hekuri dhe çeliku, Mitrush Kuteli
 8. I keqi i vetes, Gazmend Kapllani
 9. Tutori, Mimoza Ahmeti
 10. Vrasje në kryeministri, Diana Culi

Anila Basha

 1. Kur sunduesit grinden, Ismail Kadare
 2. Vila me tri porta, Vera Bekteshi
 3. Fqinjësi e trazuar, Bashkim Zeneli
 4. Roja i dritës, Flutura Acka
 5. Letrat e mia kredenciale, Besnik Mustafaj
 6. Pusi, Kim Mehmeti
 7. Ditët e lakuriqëve të natës, Namik Dokle
 8. Dashuri në moshën e Krishtit, Dritëro Agolli
 9. Gurët e vetmisë, Tom Kuka
 10. Arsimi, Majlinda Keta

Erjon Uka

 1. Josifopedia, Rikard Ljarja
 2. Djalli komik, Zija Cela
 3. Roja i dritës, Flutura Acka
 4. Kulla e sahatit, Ardian Vehbiu
 5. I keqi i vetes, Gazmend Kapllani
 6. Pika trëndafil, Mimoza Hafizi
 7. Kur sunduesit grinden, Ismail Kadare
 8. Mendimi kritik i një qytetari, Gilman Bakalli
 9. Ditët e lakuriqëve të natës, Namik Dokle
 10. Njerëzit vdesin të premten, Artan Fuga

Oltjon Kadaifçiu

 1. Kur sunduesit grinden, Ismail Kadare
 2. Vrasje në kryeministri, Diana Culi
 3. Vila me tri porta, Vera Bekteshi
 4. Jetë paralele, Maks Velo
 5. Fqinjësi e trazuar, Bashkim Zeneli
 6. Tutori, Mimoza Ahmeti
 7. Pusi, Kim Mehmeti
 8. Roja i dritës, Flutura Acka
 9. Letrat e mia kredenciale, Besnik Mustafaj
 10. Mendimi kritik i një qytetari, Gilman Bakalli

Alfred Lela

 1. I keqi i vetes, Gazmend Kapllani
 2. Vila me tri porta, Vera Bekteshi
 3. Kur sunduesit grinden, Ismail Kadare
 4. Letrat e mia kredenciale, Besnik Mustafaj, Arta Marku
 5. Vepra e plotë, Mit’hat Frashëri
 6. 100 lirikat, Frederik reshpja
 7. Secili çmendet sipas mënyrës së vet, Stefan Capaliku
 8. Mendimet e një qytetari, Gilman Bakalli
 9. Gjergj Kastrioti, Athleta Christi, grup autorësh
 10. Vepra e plotë, Kim Mehmeti

Rigel Rizaj

 1. Roja i dritës, Flutura Açka
 2. Kur sunduesit grinden, Ismail Kadare
 3. Skëndërbeu, Aurel Plasari
 4. Teqeja e shterpave, Balil Gjini
 5. Pusi, Kim Mehmeti
 6. Gjithcka rreth asgjësë, Flogerta Krypi
 7. Marrja e gjakur, Andreas Dushi
 8. Bëmat e Estes dhe Kokosë, Natasha Porocani (Shuteriqi)
 9. Një elefant elegant, Rudina Çupi
 10. Shqiptime të rralluara, Arben Dedja

Behar Gjoka, studiues, shkrimtar

 1. Hekuri dhe Çeliku, Mitrush Kuteli
 2. Ëndërr e vrarë (Përmbledhje poetike), Rinush Idrizi
 3. Djalli Komik, Zija Çela
 4. Pëllumbat i vrasin natën, Virion Graçi
 5. Ti, Syri im i dëborës (Poezi), Adriatike Lami
 6. Ditët e lakuriqëve të natës, Namik Dokle
 7. Dashuritë e virgjëreshës Madalenë, Ridvan Dibra
 8. Merimanga e lirisë (Përmbledhje poetike), Marigonë Kelmendi
 9. Normalët (Novelë), Erjus Mezini
 10. Rrënimi, (roman) Leonard Veizi

Loer Kume, shkrimtar

 1. Hekuri dhe Çeliku, Mitrush Kuteli
 2. I keqi i vetes, Gazmend Kapllani
 3. Gjithçka rreth asgjësë, Flogerta Krypi
 4. Po shkruej për vedi e për Shkodrën, Simon Rrota
 5. Dashuritë e virgjëreshës Madalenë, Ridvan Dibra
 6. Pëllumbat i vrasin natën, Virion Graçi
 7. Ajo e errëta, Enkelejd Lamaj
 8. Gurët e vetmisë, Tom Kuka
 9. Tutori, Mimoza Ahmeti
 10. Vrasje në kryeministri, Diana Culi

Albert Gjoka, gazetar

 1. Kur sunduesit grinden, Ismail Kadare
 2. Hakmarrja e Kazanovës, Mira Meksi
 3. Antipoezi, Gazmend Krasniqi
 4. I keqi i vetes, Gazmend Kapllani
 5. Hekuri dhe Çeliku, Mitrush Kuteli
 6. Gurët e vetmisë, Tom Kuka
 7. Dashuritë e virgjëreshës Madalenë, Ridvan Dibra
 8. Më kujtohet 2, Ylli Demneri
 9. Njerëzit vdesin të premten, Artan Fuga
 10. Kërcim në bosh, Timo Flloko

Arlinda Dudaj, botuese

 1. Vrasje në kryeministri, Diana Culi
 2. Sonatë për gruan e një tjetri, Henrik S. G
 3. Piramida e shpirtrave, Virgjil Muçi
 4. Gurët e vetmisë, Tom Kuka
 5. Ajo e errëta, Enkelejd Lamaj
 6. Kusuret e zotit Shyti, Ardian Vehbiu
 7. Netët e Parisit, Stavri Pone
 8. Ajlen, Esmeralda Petrela
 9. Darka e fundit, Anita Varosi
 10. Miqësia, Evis Cerga

Dorian Koçi, historian

 1. “Piramida e shpirtrave”, Virgjil Muçi
 2. “ Ditët e lakuriqëve të natës” Namik Dokle
 3. “Gurët e vetmisë”, Tom Kuka
 4. “Rrënimi”, Leonard Veizi
 5. “Kur sunduesit grinden”, Ismail Kadare
 6. “I keqi i vetes”, Gazment Kapllani
 7. “Prishtina”, Mehmet Kraja
 8. “Pusi”, Kim Mehmeti
 9. “Ciklopi”, Barjan Sukaj
 10. “Hekuri dhe Çeliku”, Mitrush Kuteli

Diana Kastrati, përkthyese

 1. Roja i Dritës (poezi), Flutura Açka
 2. Kur sunduesit grinden, Ismail Kadare
 3. Vrasje në kryeministri, Diana Çuli
 4. Vila me tre porta, Vera Bekteshi
 5. Kur sunduesit grinden, Ismail Kadare
 6. Tutori, Mimoza Ahmeti
 7. Përkthyesi, Maks Velo
 8. Hakmarrja e Kazanovës, Mira Meksi
 9. Ciklopi, Brajan Sukaj
 10. Kërcim në bosh, Timo Flloko

Virion Graçi, shkrimtar

 1. Kur sunduesit grinden, Ismail Kadare
 2. Fabula Rasa, Agron Tufa
 3. Prishtina, Mehmet Kraja
 4. Pëllumbat i vrasin natën, Virion Graçi
 5. Vila me tre porta, Vera Bekteshi
 6. Gurët e vetmisë, Tom Kuka
 7. Secili çmendet sipas mënyrës së vet, Stefan Capaliku
 8. Dashuritë e virgjëreshës Madalenë, Ridvan Dibra
 9. Djalli komik, Zija Çela
 10. Rojtari i Dritës (poezi), Flutura Açka

Ema Andrea, aktore

 1. Gurët e vetmisë, Tom Kuka
 2. Rojtari i Dritës, (poezi) Flutura Açka
 3. Kur sunduesit grinden, Ismail Kadare
 4. Jetë paralele, Maks Velo
 5. Vrasje në kryeministri, Diana Culi
 6. Hakmarrja e Kazanovës, Mira Meksi
 7. Tutori, Mimoza Ahmeti
 8. Hekuri dhe Çeliku, Mitrush Kuteli
 9. Vila me tri porta, Vera Bekteshi
 10. Sonatë për gruan e një tjetri, Henrik S. G

Arian Konomi, shkrimtar

 1. Tutori, Mimoza Ahmeti
 2. Hekuri dhe Çeliku, Mitrush Kuteli
 3. Vila me tre porta, Vera Bekteshi
 4. Vrasje në kryeministri, Diana Çuli
 5. Roja i Dritës (poezi), Flutura Açka
 6. Sonatë për gruan e një tjetri, Henrik S. G
 7. Provokateur, Mustafa Nano
 8. Kur sunduesit grinden, Ismail Kadare
 9. Pusi, Kim Mehmeti

Ermir Nika, shkrimtar

 1. Kur sunduesit grinden, Ismail Kadare
 2. Vrasje në kryeministri, Diana Çuli
 3. Vila me tri porta, Vera Bekteshi
 4. Rrënimi, (roman) Leonard Veizi
 5. Në katin e tretë nuk troket askush, Kliton Nesturi
 6. “Të rritesh nga dashuria”, Visar Zhiti
 7. Pëllumbat i vrasin natën, Virion Graçi
 8. Psikologji shqiptare, Ylli Pango
 9. Hakmarrja e Kazanovës, Mira Meksi
 10. Roja i Dritës, (poezi) Flutura Açka

-Ylljet Aliçka, shkrimtar

1- “Të rritesh nga dashuria”, Visar Zhiti

2- “Pëllumbat i vrasin natën”, Vrion Graci

3- “I keqi i vetes”, Gazmend Kapllani

4- “Vrasje në kryeministri”, Diana Çuli

5- “Kulla e Sahatit”, Ardian Vehbiu

6- “Vila me tri porta”, Vera Bekteshi

7- “Psikologji shqiptare”, Ylli Pango

8-“Dashuritë e virgjëreshës Madalenë”, Ridvan Dibra

9-“Kur grinden sunduesit”, Ismail Kadare

10-“Tutori”, Mimoza Ahmeti

-Ben Andoni, gazetar

1- “Gurët e vetmisë”, Tom Kuka

2- “Josifopedia”, Rikard Ljarja

3- “Fjalori etimologjik i gjuhës  shqiptare”, Kolec Topalli

4- “Hulumtime mbi veprën e át Gjergj Fishtës”, Blerina Suta

5- “Studime përmbi etimologjinë dhe fjalëformimin e shqipes”, Norbert Jokl

6- “Përkthyesi”, Maks  Velo

7- “Ati”, Ardian Kyçyku

8- “Kur sunduesit grinden”, Ismail Kadare

9- “I keqi i vetes”, Gazmend M. Kapllani

10- “Prishtina”, Mehmet Kraja

-Agim Baçi, kritik

1- “Hekuri dhe çeliku”, Mitrush Kuteli

2- “Pusi”, Kim Mehmeti

3- “I keqi i vetes”, Gazmend Kapllani

4- “Ciklopi”, Brajan Sukaj

5- “Ditët e lakuriqëve të natës”, Namik Dokle

6- “Rrënimi”, Leonard Veizi

7- “Prishtina”, Mehmet Kraja

8- “Gurët e vetmisë”, Tom Kuka

9- “Piramida e shpirtrave”, Virgjil Muçi

10- “Kur grinden sunduesit”, Ismail Kadare

-Albani Dudushi

1- “Gurët e vetmisë”, Tom Kuka

2- “Vepra e plotë”, Lumo Skëndo

3- “Përkthyesi”, Maks Velo

4- “Kur grinden sunduesit”, Ismail Kadare

5- “Tutori”, Mimoza Ahmeti

6- “Hekuri dhe çeliku”, Mitrush Kuteli

7- “Kërcimi në bosh”, Timo Flloko

8- “Po shkruej për vedi e Shkodrën”, Simon Rrota

9- “Piramida e shpirtrave”, Virgjil Muçi

10- “Fjalori etimologjik i gjuhës  shqiptare”, Kolec Topalli

-Arta Marku, gazetare

1- “Po shkruej për vedi e Shkodrën”, Simon Rrota

2- “Vrasje në kryeministri”, Diana Çuli

3- “Ciklopi”, Brajan Sukaj

4- “Dashuritë e virgjëreshës Madalenë”, Ridvan Dibra

5- “Hakmarrja e Kazanovës”, Mira Meksi

6- “Më kujtohet”, Ylli Demneri

7- “Harrimi i dashurisë”, Besnik Mustafaj

8- “Kërcimi në bosh”, Timo Flloko

9- “Gurët e vetmisë”, Tom Kuka

10- “Vila me tri porta”, Vera Bekteshi

-Ilir Kalemaj, gazetar

1- “Gurët e vetmisë”, Tom Kuka

2- “Kur grinden sunduesit”, Ismail Kadare

3- “Dashuritë e virgjëreshës Madalenë”, Ridvan Dibra

4- “Tutori”, Mimoza Ahmeti

5- “Pëllumbat vrasin natën”, Virion Graçi

6- “Poema Arbereshe”, Zef Skiro di Maxho

7- “Ciklopi”, Brajan Sukaj

8- “Nga letërsia e sotme shqipe”, Prend Buzhala

9- “Vetëm për ty”, Iva Nikolli

10- “Gjithçka rreth asgjësë”, Flogerta Krypi

-Mimoza Hysa, shkrimtare

1- “Kur grinden sunduesit”, Ismail Kadare

2-“Shënimet e krimbit Smolinsi”, Azem Deliu

3- “Pusi”, Kim Mehmeti

4- “I keqi i vetes”, Gazmend Kapllani

5- “Gurët e vetmisë”, Tom Kuka

6- “Pika trëndafil”, Mimoza Hafizi

7- “Ciklopi”, Brajan Sukaj

8- “Piramida e shpirtrave”, Virgjil Muçi

9- “Pëllumbat vrasin natën”, Virion Graçi

10- “Vrasje në kryeministri”, Diana Çuli

Maklena Nika, përkthyese

1- “Letrat e mia kredenciale”, Besnik Mustafaj

2- “Vrasje në kryeministri”, Diana Çuli

3- “Tutori”, Mimoza Ahmeti

4- “Jetë paralele”, Maks Velo

5- “Ajo e errëta”, Enkelejd Lamaj

6- “Ne”, Besart Varfi

7- “Pusi”, Kim Mehmeti

8- “Bëhu i bukur”, Mimoza Ahmeti

9- “Kur grinden sunduesit”, Ismail Kadare

10- “Hakmarrja e Kazanovës”, Mira Meksi

-Vera Bekteshi, shkrimtare

1- “Kur grinden sunduesit”, Ismail Kadare

2- “Vrasje në kryeministri”, Diana Çuli

3- “Piramida e shpirtrave”, Virgjil Muçi

4- “Gurët e vetmisë”, Tom Kuka

5- “Tutori”, Mimoza Ahmeti

6- “Hakmarrja e Kazanovës”, Mira Meksi

7- “Pusi”, Kim Mehmeti

8- “Djalli komik”, Zija Çela

9- “Provokatour”, Mustafa Nano

10- “Psikologji shqiptare”, Ylli Pango

-Bledar Kurti, shkrimtar

1- “Kur grinden sunduesit”, Ismail Kadare

2- “Tutori”, Mimoza Ahmeti

3- “Pusi”, Kim Mehmeti

4- “Vrasje në kryeministri, Diana Culi

5- “Fabula Rasa”, Agron Tufa

6- “Dashuritë e virgjëreshës Madalene”, Ridvan Dibra

7- “Shënimet e krimbit Smolinski”, Azem Deliu

8- “Poema Arbëreshe”, Zef Skiro di Maxho

9- “Ciklopi”, Brajan Sukaj

10- “Pëllumbat i vrasin natën”, Virion Graçi

-Alda Bardhyli

1- “Kur grinden sunduesit”, Ismail Kadare

2- Hekuri dhe çeliku”, Mitrush Kuteli

3- “Vrasje në kryeministri”, Diana Çuli

3- “Pusi”, Kim Mehmeti

4- “Kulla e sahatit”, Ardian Vehbiu

5- “Vila me tri porta”, Vera Bekteshi

6- “Fabula rasa”, Agron Tufa

7- “Tutori”, Mimoza Ahmeti

8- “Gurët e vetmisë”, Tom Kuka

9- “Piramida e shpirtrave”, Virgjil Muçi

10- “Ciklopi”, Brajan Sukaj


Etiketa: , , , ,

Pas