Hiking ndryshon trurin tonë dhe na mban të shëndetshëm

Udhëtimi në të vërtetë mund të ndryshojë mënyrën e punës së pjesëve të trurit tuaj.

Është shumë e qartë se një rritje e mirë dhe e freskët do të bëjë shumë për një person shpirtërisht, mentalisht dhe fizikisht. Ne jetojmë në një botë me ritme të shpejta dhe kaotike që është vazhdimisht në lëvizje, prandaj marrja e njëfarë kohe për vete është një domosdoshmëri. Shkenca po zbulon tani se si mund të ndryshosh trurin tënd për të mirë.
Hiking në natyrë mund të ndihmojë në parandalimin e mendimeve negative dhe të pakëndshme

Shumë prej nesh e gjejnë veten të konsumuar nga mendimet negative pa marrë parasysh sa përpiqemi ta kontrollojmë. Kur shkojmë për një rritje apo thjesht ecim nëpër natyrë, njëri menjëherë fillon të ndihet i qetë dhe gjithashtu mund të zvogëlojë rënien. Procedurat e Akademisë Kombëtare të Shkencave botoi një studim i cili deklaroi se koha e shpenzimeve në natyrë mund të ulë mendimet negative dhe të ngulitura me një diferencë të konsiderueshme.

Hulumtuesit krahasuan rrëfimin e raportuar të pjesëmarrësve që kërkuan-qoftë nëpërmjet mjedisit urban ose në një mjedis natyror. Të dy grupet morën një rritje për rreth 90 minuta. U konstatua se ata që ecnin nëpër një mjedis natyror raportuan nivele shumë më të ulta të mendimeve negative. Këta njerëz gjithashtu kishin zvogëluar aktivitetin nervor në një zonë të trurit që është përgjegjëse për sëmundjet mendore. Njerëzit që ecnin nëpër mjedisin urban nuk përjetonin të njëjtën negativitet të reduktuar.

Hulumtuesit tërhoqën një lidhje mes rritjes së urbanizimit dhe rritjes së rasteve të depresionit dhe një sërë sëmundjesh të tjera mendore. Është e rëndësishme që të nxjerrim kohë për veten tonë dhe të shpenzojmë më shumë kohë në natyrë.

Hiking pa u lidhur me pajisjet tuaja nxit aftësinë e zgjidhjes së problemeve

Psikologët Ruth Ann Atchley dhe David L Strayer zhvilluan një studim i cili zbuloi se zgjidhja krijuese e problemeve mund të përmirësohet në mënyrë drastike nëse dikush shkëputet nga teknologjia dhe në vend të kësaj ngjitet në natyrë. Njerëzit që morën pjesë në këtë studim shkuan për një udhëtim në natyrë për një periudhë prej katër ditësh dhe nuk iu lejuan të përdorin asnjë lloj teknologjie. Atyre u dhanë detyra të cilat përfshinin mendimin krijues dhe zgjidhjen komplekse të problemeve. Studiuesit zbuluan se ata në këtë rritje pa teknologji kishin një aftësi të përmirësuar 50% të zgjidhjes së problemeve. Është vërejtur gjithashtu se sa teknologjia është jashtëzakonisht shqetësuese dhe shkatërruese dhe zhurma urbane. Një rritje e mirë, e freskët, e gjatë mund të ndihmojë në reduktimin e lodhjes mendore dhe të nxisë aftësinë e zgjidhjes së problemeve të një personi.

Hiking jashtë mund të përmirësojë ADHD-në e fëmijëve

ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) është një nga çrregullimet më të zakonshme të fëmijëve tani. Fëmijët që vuajnë nga ADHD kanë një kohë të vështirë duke qëndruar të përqëndruar, kontrollin e impulsit, merrni lehtësisht të shpërqendruar dhe shfaqin hiperaktivitet të tepruar.

Një studim i kryer nga Ph.D. Frances E Kup dhe Andrea Faber Taylor, PhD, zbuloi se si ekspozimi i fëmijëve në aktivitetet e jashtme / jeshile në natyrë ndihmon në uljen e dukshme të këtyre simptomave. Rezultatet e këtij studimi përfunduan se kushdo mund të përfitojë shumë nga ekspozimi ndaj natyrës dhe jashtë.

Është stërvitje e madhe dhe rrit fuqinë e trurit

Shkenca tashmë ka provuar se si stërvitja, në përgjithësi, nuk është gjë tjetër veçse e mirë për ne. Njerëzit që ushtrojnë jashtë janë më shumë të ngjarë të rrinë me të dhe të mos heqin dorë. Hiking është një zgjedhje e shkëlqyer për ata që kërkojnë të fillojnë dhe të mos heqin dorë. Studiuesit nga Universiteti i British Columbia zbuluan se gjimnastikë dhe Zumba rrisin volumin hippocampal (pjesa e trurit që lidhet me kujtesën hapësinore dhe episodike). Një lloj i tillë i ushtrimit ndihmon në reduktimin e humbjes së kujtesës dhe gjithashtu ndihmon në parandalimin e saj.

Si të filloni ecje

Hiking është larg nga një nga sportet më të lehta dhe më pak të kushtueshme për të hyrë. Ajo mund të përfitojë fjalë për fjalë çdo anëtar të familjes dhe miqve tuaj. Filloni të rriteni ngadalë dhe të ngadalësoni intensitetin e rritjes ndërsa përparoni. Sigurohuni që të bëni atë që punon për ju edhe nëse kjo do të thotë të ecni. Çdo lloj ushtrimi jashtë është më mirë se të mos bëjë asnjë ushtrim fare. Ndërsa ecni, sigurohuni që të fikni të gjithë teknologjinë tuaj dhe të përqendroheni te natyra dhe gjëra të tjera. Ju mund të filloni çdo ditë, por vetëm sigurohuni që ta mbani lart!

Shkruar Nga
More from Revista User

Aksidentohet 6-vjeçarja, arrestohet 17-vjeçari në Klos

Uniformat blu të Matit kanë arrestuar një 17-vjeçar pasi aksidentoi lehtë një...
Read More