Debatet gjeopolitike dhe politike përfunduan, le të fokusohemi tek ekonomia këtë javë të fundit

Nga Ervis Iljazaj

Sipas një raporti vlerësimi  të Institutit Europian Pashko mbi programet  elektorale të partive politike që u publikua disa ditë më parë, Presidenti i tij, profesori i ekonomisë Selami Xhepa theksoi se programet nuk sigurojnë instrumentet e duhura për mbështetjen e një rritjeje ekonomike të mjaftueshme. Sipas tij, në këto zgjedhje nuk ka prioritete të qarta për mirëfinancimin për dy nga sektorët me rëndësi për zhvillimin e vendit, atë të arsimit dhe shëndetësisë. Megjithëse vlerësoi pozitivisht që në programet elektorale të partive kryesore ka një tendencë për uljen e taksave.

Ky raport thekson edhe njëherë atë që është problematika më e madhe në këto zgjedhje, alternativat për zhvillimin ekonomik dhe modelin e tij që paraqiten nga forcat politike kryesore.  Në këto zgjedhje, për shkak të kontekstit politik dhe mënyrës se si shkuam drejt tyre, ekonomia u la në plan të dytë. Kjo reflektohet te programet elektorale, që ende shqiptarët nuk i kanë të qarta, edhe pse në sloganet e partive kryesore mbizotëron fjala ekonomi.

Në plan të parë deri në momentet para fushatës zgjedhore politika shqiptare u përball me probleme sistemike dhe me ato gjeopolitike duke drejtuar fokusin në çështje të tjera që përbënin shqetësimin kryesor.

Me zgjedhjen e Donald Trump si President i Shteteve të Bashkuara, Ballkani Perëndimor si pasojë edhe e ndërrimit të administratës atje, kaloi një moment të vështirë gjeopolitik. Me zgjedhjen e tij politika ndërkombëtare amerikane për këtë rajon kishte paqartësi. Mjafton këtu të përmendim zhvillimet e fundit në Maqedoni apo trazira të ndryshme që ndodhën në këtë periudhë. Shqipëria dhe klasa politike e saj nuk mund të përjashtoheshin nga këto “turbulenca”. Rreziku i influencës ruse ndihej kudo, edhe në vendin tonë.

Pas kësaj periudhe paqartësie, SHBA me politikat e saj tregoi se Ballkani vazhdon të jetë prioritet në politikën e jashtme të tyre. Në këtë kuptim vendi ynë evitoi këtë rrezik gjeopolitik dhe klasa politike shqiptare u rreshtua qartësisht pro aleatëve tanë amerikanë.

Gjithashtu, kriza politike e brendshme me protestën e Partisë Demokratike rrezikonte të kthehej në një krizë e cila vinte në dyshim vazhdimësinë e gjithë rendit kushtetues me kërcënimin e bojkotit të zgjedhjeve që vinte nga opozita. Megjithatë, liderët e partive kryesore me marrëveshjen e arritur e futën vendin në një kurs normal politik duke garantuar qëndrueshmërinë politike dhe shoqërore.

Duke patur parasysh të gjithë periudhën parazgjedhore të politikës, kontekstin e jashtëm dhe të brendshëm në të cilën u zhvilluan ngjarjet kryesore të saj, mangësia e platformave ekonomike apo në rastin më të mirë, paqartësia e tyre nga ana e elektoratit shqiptar deri diku është e justifikuar.

Tanimë që jemi futur në javën e fundit të fushatës elektorale dhe çdo debat politik apo gjeopolitik mund të konsiderohet i shteruar, nuk ka asnjë justifikim për  partitë politike kryesore që modeli i zhvillimit ekonomik i tyre të jetë i paqartë dhe i paartikuluar me rëndësinë që i takon.

Deri më tani kemi dëgjuar t’iu premtohet qytetarëve taksa të ulëta dhe shpenzime sociale të larta. Një paradoks i mendimit ekonomik dhe politik.

Do të ishte momenti i duhur të kishim një përballje alternativash që bazohet në reformat që i duhen i vendit dhe larg populizmave të dëmshme që luajnë me emocionet popullore.

Le të ketë kjo javë e fundit zgjedhore në qendër të saj ekonominë. Në fund të fundit, përtej çdo debati politik, ajo që iu intereson më shumë qytetarëve është pikërisht përmirësimi i jetës së tyre.

Shkruar Nga
More from revista mapo Read More