Op Ed

Besnikëria është e admirueshme, derisa bëhet toksike
Bëni LIKE faqen zyrtare në Facebook
               Publikuar në : 09:54 - 31/07/18 |
mapo.al

Nga Libby Purves


Ndonjëherë polemika e kaluar ju ndihmon të përqendroheni. Unë po e rilexoja esencën e famshme të 1938 të EM Forster, i cili, i pasionuar në marrëdhëniet personale, thotë: “Nëse duhej të zgjedhja midis tradhtisë së vendit tim dhe tradhtisë ndaj mikut tim, shpresoj të guxoj në tradhtinë ndaj vendit tim”. Dante , thotë ai në mbrojtje, i vë Brutin dhe Cassiusin në Ferr për tradhtinë ndaj Cezarit. Duke pasur parasysh realitetin historik të Cezarit, për të mos përmendur Britaninë e Forsterit që po përballet me Hitlerin, shtoi disa nga shpalljet e javës së kaluar, provokon reflektime mbi lavditë dhe kufijtë e besnikërisë. Ndoshta fjala mund të zhvlerësohet nga kartat e supermarketeve, por shumica prej nesh do të kenë ndjerë në një farë shkalle konfliktin midis besnikërisë dhe moralit në përgjithësi. Mbulimi për një bashkëshort shkon gjatë gjithë rrugës nga klasa në sallën e mbledhjeve të bordit. Dorëzimi i të dashurit në drejtësi, ose ta pranosh se e meriton, është e tmerrshme.


Pra, ato letrat nga Princi i Uellsit për Peter Ball, ish-peshkopin e Gloucesterit, grabitqar dhe vetëmëshirues, ishin të gjalla dhe tronditëse, të çmendura, por tmerrësisht të kuptueshme. Kjo nuk është vetëm për shkak të naivitetit fillestar të Princit, duke mos ditur se një “paralajmërim policor” do të thotë pranim i fajit dhe jo pengesë për të pyetur veten përse një “shqetësim” i lehtë do të nxirrte jashtë Ballin nga peshkopata e tij. Ai pohon se në ato ditë të largëta (vitet 1990) ekzistonte “një supozim se njerëzit si peshkopët mund të kapeshin në fjalën e tyre”, e cila tregon një ndjenjë të dobët të historisë. Por HRH nuk do të kishte qenë vetëm midis figurave të themelimit në besnikërinë e tij “të butë” . Ndërkohë që ka dashuri të sinqertë të krishterë dhe asistencë financiare, letrat e tij të fshehta partizane janë tronditëse. Duke u ndjerë “I dëshpëruar për gabimet monstruoze që ju janë bërë”, ai shfajëson akuzuesin, edhe pse nuk e ka kuptuar se çfarë ishte akuza, dhimbja dhe poshtërimi i viktimave në raste të tilla. Jo: ky është “njeri i tmerrshëm deri në mashtrimet e tij të vrazhda”, “Unë do të shoh përtej nga ky njeri “, një “njeri i frikshëm, i tmerrshëm, duke bërë përsëri dhe të këqijat e tij”. Ajo që po ndodh është se letrat e Ballit lidhur me “persekutimin” e tij nxisin një pakënaqësi të zjarrtë, përtej simpatisë normale.


Ju mund ta quani atë paranojë të transferuar dhe unë dyshoj se ne të gjithë e kemi ndier atë. Një fëmijë raporton ngacmime ose mësues të ashpër, një partner vjen nga puna i pakënaqur, dhe në çast prej buzëve dalin fjalët: “Bastard!”. Është e fortë dhe pothuajse e kënaqshme, nën llahtarinë e vërtetë, për të thënë: “Si guxojnë ata!”. Është pjesë e thirrjes njerëzore për t’u lidhur dhe për t’u grumbulluar në një bashkësi të besuar. Mos spiunoni, mos tradhtoni, mbrojeni vetveten. Mbajeni atë në familje, në ekip, në parti, në kompani. Në ferr me nocionin e papërcaktuar të “të mirës më të madhe” dhe të drejtave të viktimave të huaj.


Besnikëria korrupton gjykimin. Kjo ndodh thjesht sepse të simpatizosh është më e lehtë sesa të kundërshtosh, ose të pranosh se ju keni lidhur veten në miqësi me një “qelbanik”. Kam pasur dy vjet biseda me një mësues i dënuar me kusht për abuzim seksual të fëmijëve. Dëgjova teksa pranoi se ngadalësia e policisë ishte e tmerrshme dhe e bënte atë të pasigurt, të gatshëm të pranonte se ai mund të ishte një abuzues dhe gënjeshtar. Kam pasur një kujtim të fortë të nënës sime në mbrojtje të një prifti karizmatik, simpatik irlandez, madje edhe pas dëshmive të qarta të abuzimeve të tij me djemtë e rinj. Ishte një lehtësim kur miku im u lirua nga akuzat e rreme, por dyshimi mbi mendimet dyshuese ishte i lodhshëm. Për fat të mirë, miqtë e mi të ngushtë të kësaj natyre, pranuan në vizitat e burgjeve krimet e tyre (jo veçanërisht të tmerrshme) dhe paguan për ato. “E di çfarë është ajo”, tha njëri me vetëdije, duke u përpjekur të punonte në bibliotekën e burgut. Nëse Balli kishte bërë një pranim të plotë dhe hidhej në drejtësi në mëshirën e miqve të tij, mirësia e Charles, Lord Carey e Clifton, arqipeshkopi i Canterbury dhe pjesa tjetër do të ishte e admirueshme.

Por besnikëria partiake e zemëruar është e turbullt. Kjo ndodh edhe me besnikëritë politike, sepse politika është emocionale dhe lulëzon në atë ndjesi paranojake që forcojnë forcat e errëta. Shembulli tjetër i mrekullueshëm javën e kaluar ishte nga mbështetësi i pasionuar i Punës, Billy Bragg. Dëshmitë e antisemitizmit në anëtarët e partisë dhe përkrahësit e saj vazhdojnë të ngrihen, ndërsa Z. Corbyn dhe grupi i tij (që janë të lidhur me besnikëri reciproke) nuk do të heqin dorë apo të pranojnë një përkufizim të formuluar ndërkombëtarisht të antisemitizmit. Kur Dame Margaret Hodge me guxim nxori jashtë linjës veprimin disiplinor kundër saj, ishte e menjëhershme, në kontrast me lëvizjet e dobëta të partisë kundër vetë problemit. Tre gazetat kryesore hebraike britanike ndanë në mënyrë unike një editorial alarmues. Por reagimi i zotit Bragg? Në një bisedë në Twitter, këngëtarja dhe aktivisti thanë se hebrenjtë kanë “punë për të bërë” për rindërtimin e besimit me punën. “Në vend të kësaj ata i bëjnë gjërat të vështira. . . ajo merr dy për tango”. Kështu, besnikëria ndaj një partie në të cilën ai beson dhe një lideri që ai nuk do të kritikojë, e bën një njeri inteligjent dhe i jep kuptim besimit në diçka të jashtëzakonshme. Ai sugjeron që kur një parti e madhe e mundshme e qeverisë është në kundërshtim me një minoritet të vogël dhe të shqetësuar, është e qartë për pakicën që t’i zbusë gjërat. Kjo është teoria detyruese e shkollës. Ose në rastin më të mirë, një paralele e përbuzjes së princit për “njerëzit e tmerrshëm deri në truket e tyre”. Nëse miku i tij teorik do të provonte, pak vite më vonë, se ishte një spiun nazist ose një Mengele, ai përfundimisht duhet ta kishte blerë atë.

The Times


Etiketa: , ,

Pas