6 veprimet e përditshme që i japin fund çdo martese!

“Nuk është mungesa e dashurisë por mungesa e miqësisë ajo që i shkakton martesat e palumtura.” – Friedrich Nietzsche

Fundi i një martese mund t’ju frikësojë. Disa njerëz as që e kuptojnë se çfarë nuk po shkon derisa martesa arrin fundin e saj.

“Dashuria dhe besimi janë komponentët jetësore për themelimin e një martese solide që zgjat. Por dashuria dhe besimi nuk janë të mjaftueshme.

Kur kohërat bëhen të vështira dhe jeta është ajo që është, të kesh aftësi për të dëgjuar në mënyrë efektive (për veten dhe bashkëshortin tënd), për të menaxhuar mirë emocionet negative dhe për të komunikuar në mënyra jo-fajësuese ose mbrojtëse, janë mjetet për të lundruar në sfidat më të ashpra të jetës, ” – thotë eksperti i marrëdhënieve Adrienne Levy, LMFT.

Ekspertët e marrëdhënieve dhe terapistët që specializohen për të ndihmuar martesat që të mbesin të forta, kanë përpiluar një listë arsyesh për përfundimin e martesave.

Njohja e gjërave që shkojnë keq në një martesë do t’i ndihmojë të gjithë në një periudhë afatgjatë. Të qenit i vetëdijshëm për arsyet kryesore për përfundimin e martesave është mënyra më e mirë për t’u siguruar që të mos ndodhë.

Këto janë 6 gjërat që mund t’u japin fund martesave:

1. Nuk ka komunikim në marrëdhënie

Shumë njerëz mendojnë se sapo të martohesh, nuk ka më nevojë të ulesh e të flasësh për marrëdhënien tënde.

Kjo është e pavërtetë dhe është një nga arsyet kryesore që përfundojnë martesat. Të jesh në gjendje të ulesh dhe të diskutosh marrëdhënien tënde është jetësore, veçanërisht në martesë.

“… një këshilla ime është që të mbash komunikimin hapur. Në veçanti, jini të gatshëm të vërtetoni përvojën e partnerit tuaj, dëgjoni, bëni kompromise dhe përpiquni të rrisni ndjeshmërinë me partnerin tuaj”, – thotë terapisti i çiftit Dr. Rae Mazzei.

Të qenit i martuar është të paturit të një angazhimi afatgjatë me partnerin tuaj. Ju dëshironi të jeni të sigurtë që kanalet e komunikimit janë të hapura.

Martesa nuk do të thotë se marrëdhënia gjithmonë do të funksionojë pa probleme. Komunikoni për marrëdhënien tuaj në mënyrë që martesa juaj të jetë e shëndetshme dhe e lumtur.

2. Nuk keni marrëdhënie të tjera jashtë martese

Të kesh marrëdhënie dhe miqësi jashtë martesës tënd është çelësi për ta mbajtur martesën tuaj të fortë dhe të shëndetshme.

Duhet të jeni në gjendje të keni një sistem mbështetës që nuk është vetëm bashkëshorti juaj. Kjo do të thotë që ju duhet të keni miq ose marrëdhënie të forta me anëtarët e familjes suaj.

Terapeutët e martesës kanë vënë në dukje se nëse miqësia juaj e vetme e fortë ose marrëdhënia juaj është bashkëshorti juaj, atëherë martesa juaj mund të jetë në telashe.

Të kesh një rrjet mbështetës dhe të jesh në gjendje të përballosh stresin e partnerit tënd është jetësore për një martesë të shëndetshme dhe të qëndrueshme.

3. Keni dallime në vlera

Kur martohesh me dikë shumë shpejt, nuk mund ta njohësh atë person brenda dhe jashtë.

Martesa supozohet të jetë një kohë ku mësoni vërtet për personin që po shpenzoni pjesën tjetër të jetës suaj. Ndonjëherë, ju kuptoni që ju nuk keni të njëjtat vlera dhe norma morale.

“Partnerët duhet të jenë veçanërisht të sigurtë që vlerat e tyre përputhen para se të hyjnë në martesë. Megjithëse dallimet e tjera mund të përshtaten dhe tolerohen, një ndryshim në vlera është veçanërisht problematik nëse qëllimi është dashuria afatgjatë”, – thotë profesorja e asociuar e psikologjisë Kelly Campbell, Ph.D.

Terapeutët e martesës shpjegojnë se të kesh një ndryshim në vlerat mund të jetë diçka e madhe që përfundon martesën.

Çelësi është të jesh në gjendje t’i flasësh ato dallime, t’i respektosh ato dhe të bësh kompromis për gjëra në jetën tënde të re së bashku me partnerin.

4. Mbajtja e sekreteve nga tjetri

Ndërsa ka me siguri gjëra që ne shpesh preferojmë t’i mbajmë për vete, mbajtja e sekreteve është një zakon i keq për t’u patur kur je në një martesë.

Ju nuk duhet t’i tregoni bashkëshortit tuaj çdo mendim që vjen në kokën tuaj, por mbajtja e sekreteve me vetëdije prej tyre mund t’ju çojë shpejt në një rrugë katastrofike.

Terapistët e martesës nuk rekomandojnë mbajtjen e sekreteve nga bashkëshorti juaj, pavarësisht sa të mëdha apo të vogla. Ndershmëria është gjithmonë veprimi më i mirë, dhe ajo që do të ushqejë një martesë të shëndetshme dhe afatgjatë.

5. Të harruarit se sa të rëndësishme janë gjërat e vogla

Kur martohesh, pas pak, gjërat e vogla mund të fillojnë të zmbrapsen. Keni fëmijë, keni pagesa, keni gjëra që duhet të bëni.

Brenda dhe jashtë shtëpisë, “gjërat e mëdha” fillojnë të marrin përparësi mbi “gjërat e vogla”.

Martesat mund të përfundojnë, sepse njerëzit harrojnë ta falënderojnë bashkëshortin e tyre çdo ditë ose t’i falënderojnë për gjërat e vogla, si për t’i sjellë një filxhan çaj ose për të rregulluar dhomën e ndenjes.

“Kur njerëzit ndjehen të akredituar si të veçantë dhe të vlerësuar, ata janë më të lumtur në atë marrëdhënie dhe më shumë të motivuar për ta bërë marrëdhënien më të mirë dhe më të fortë”, – thotë Terri Orbuch, Ph.D., autor dhe profesor në Universitetin e Oakland.

Martesa duhet të ndërtohet mbi një themel. Duke harruar të gjitha gjërat e vogla mund ta thërrmoni një martesë. Është e rëndësishme që gjithmonë të gjeni kohë për të ushqyer pjesët e marrëdhënies që mund të neglizhohen.

6. Të mosditurit si të bësh kompromise

Kompromisi është me të vërtetë çelësi në martesa. Ndonjëherë, gjërat nuk mund të shkojnë gjithmonë në rrugën tonë.

Megjithatë, nëse ngulni këmbë dhe refuzoni kompromisin, mund të ketë pasoja. Domethënë, ajo mund të fillojë të vrasë martesën tuaj.

Terapistët e martesës shikojnë çifte gjatë gjithë kohës që kanë probleme me kompromisin, gjë që mund të shkaktojë përçarje në marrëdhënie.

Të jesh fleksibël dhe të kesh aftësinë për të sakrifikuar pak për partnerin tënd është çelësi për një martesë të gjatë dhe të lumtur.

Martesat përfundojnë për të gjitha llojet e arsyeve, por, ka mënyra për ta kthyer atë përsëri!

Edhe nëse ka diçka në martesën tuaj që nuk është duke funksionuar, terapistët e martesës e dinë se me përkushtim dhe durim të mjaftueshëm, këto probleme mund të zgjidhen.

Të qenit i hapur për të mësuar dhe ndryshuar sjelljen tuaj në një martesë do t’ju ndihmojë të qëndroni në folezën e dashurisë dhe ta bëni martesën tuaj jetëgjatë.

Shkruar Nga
More from Revista User

David Beckham në përvjetorin e UNICEF në New York

Ai njihet si futbollist dhe për karierën muzikore të të birit, por...
Read More